Filmclub

dinsdag 11 februari – filmbezoek in het Verhalenhuis,
dinsdag 25 februari – filmbezoek Pathé

Vandaag om 14.00 uur draait First Reformed, de meest recente film van Schrader over de Dutch gereformeerde dominee Toller (een indrukwekkende Ethan Hawke), die getormenteerd door de dood van zijn zoon zich in de nachtelijke uren met veel whiskey en maagpijn aan een niets ontziend dagboek zet. Dat deed de cinefielen al snel denken aan Bressons ‘Journal d’un curé de campagne’ – en ook de invloed van bijvoorbeeld Dreyer en Bergman is onmiskenbaar.
Na afloop is het mogelijk samen een drankje te nemen en na te praten.

Het Verhalenhuis heeft een beperkt aantal plaatsen, dus het is van belang een kaartje te reserveren. Meld je daarom aan en niet later dan 4 februari bij Liohra via liohrameesters@gmail.com of bel 023-751 44 28. Je kunt je ook zelf aanmelden bij het Verhalenhuis tel. 06-24 75 76 28. Betalen kan bij binnenkomst.

Bezoekadres: Van Egmondstraat 7, 2024XL Haarlem-Noord.
Let op: parkeren in de woonwijk is gratis, maar er is weinig ruimte. Bus 3, halte Spaarnhovenstraat, stopt op ca. 200 meter van de kerk.

dinsdag 25 februari – filmbezoek Pathé

Vandaag om 13.30 uur draait Green Book. Het is een Amerikaanse biografische roadmovie uit 2018 onder regie van Peter Farrelly. De film is gebaseerd op de vriendschap tussen pianist Don Shirley (Mahershala Ali) en diens chauffeur en lijfwacht Tony Lip (Viggo Mortensen).

Begin jaren 60 reizen ze samen op concerttournee door de Zuidelijke VS waar ze meermaals geconfronteerd worden met racisme en hun tegengestelde persoonlijkheden.

De titel van de film verwijst naar The Negro Motorist Green-Book, een reisgids door Victor Hugo Green uit de periode van de racistische Jim Crow-wetten. De gids informeerde Afrikaans-Amerikaanse reizigers over hotels, horeca en garages waar ze welkom waren en steden waar ze na zonsondergang niet mochten verblijven. In het bluesrestaurant ‘Orange Bird’ speelt Don Shirley in de film de virtuoze Etude op. 25 nr. 11 (‘Winterwind’) van Frédéric Chopin. Voor de film werden historische geluidsopnamen van Don Shirley gebruikt.

Vanaf 13.00 uur ontmoeten we elkaar beneden in de foyer bij de versnaperingen.
Na afloop van de film gaan we met degenen die dat gezellig vinden iets drinken bij MAF, Zijlstraat 62 (café de Raecks is gesloten), om na te praten. Aanmelden is niet noodzakelijk.
Locatie: Pathé Haarlem (Zijlvest 41-43) Ticketprijs € 8.00 inclusief koffie of thee en iets lekkers, aangeboden door Pathé alleen vóór de voorstelling.