Jeu de Boules

woensdag 14 en 28 augustus – Jeu de Boules

Wereldtop in Marseille

In Marseille waren begin juli de beste pétanque-spelers ter wereld vijf dagen bijeen voor het officieuze WK. Tienduizend hobbyisten en semi-profs doen er aan mee.

Voor de meeste Nederlanders is pétanque – bij ons beter bekend als jeu de boules – een gezellig tijdverdrijf voor in de zomervakantie. Het heeft een ‘senioren’ imago. In het zuiden van Frankrijk is pétanque een echte volkssport.

Hoogtepunt van het seizoen is de Mondial la Marseillaise à pétanque, kortweg la Marseillaise, overal in Marseille zijn speelvelden gecreëerd – vaak niet meer dan een zanderig pad of een grindvlakte met een genummerd bordje.
De meeste wedstrijden vinden plaats in het lommerrijke Parc Borély.

Wie de eerste ronde verliest, ligt er direct uit. Voor de meesten geldt dus: meedoen is belangrijker dan winnen. En dat karakteriseert de sfeer. Iedereen maakt een praatje met elkaar. Maar er zijn ook anderen, voor hen is het toernooi, dat zo’n 150 duizend bezoekers trekt, een bloedserieuze zaak.
De Marseillaise staat in minstens zo hoog aanzien als het jaarlijkse wereldkampioenschap, waaraan alleen topspelers meedoen. De partijen van de beste spelers worden in Marseille gespeeld op een baan met tribunes en live uitgezonden door de regionale televisiezender. Bijna had pétanque een olympische status gekregen voor de Spelen van 2024 in Parijs.

De spelers hebben allemaal een eigen, vaste volgorde van rituele handelingen. Voor ze gooien spugen ze in hun hand, of vegen ze de boules twee keer af met een doek. Ze maken tai-chi-achtige bewegingen, of lopen het laatste stuk achteruit. Het doet denken aan de tics van tennissers voordat ze serveren.

Pétanque was lang een louter Zuid-Franse aangelegenheid. Inmiddels komen de grote kampioenen allang niet meer alleen uit Zuid-Frankrijk. Steeds meer topspelers komen uit andere delen van de wereld, misschien zelfs wel uit Haarlem, want de Jeu de Boules groep van de Seniorenclub Haarlem is ook aardig bezig.

Wilt u meedoen? Dan bent u op woensdagmiddag 14 en 28 augustus van harte welkom. We verzamelen vanaf 13.30 uur in de kantine van de PUK schuin achter het Spaarne Gasthuis Noord. Het navigatieadres is Vlietweg 2.
We beginnen om 14.00 uur.  Het is vrije inloop, je hoeft nergens lid van te worden om toch af en toe eens een balletje te kunnen gooien. 

Het kost € 5,– per middag en daarvoor is een kop koffie/thee gratis, krijg je de ballen in bruikleen (indien nodig) en een prettig gezelschap dat je binnen korte tijd leert hoe het spel gespeeld wordt. Voor informatie: Ruud Divendal tel. 06-53160436 ruud.divendal@planet.nl