Jeu de Boules

woensdag 8 en 22 mei – Jeu de Boules

Jeu de Boules in mei en juni, een typisch vakantiespel!

Op de camping was er altijd wel een veldje te vinden waarop gespeeld kon worden. Soms complete competities met een gezellige nazit onder de luifel. Toch was dat niet altijd zo. Onderstaand iets over de geschiedenis van Petanque zoals ons spel officieel heet.

Petanque is een variant op een balspel dat al door de oude Grieken werd gespeeld. Daar werd het beoefend als een krachtspel. De Romeinen hebben er later meer een behendigheidsspel van gemaakt, zoiets zoals we het nu nog kennen.

Ook in de middeleeuwen bleven Petanque en andere balspelen erg populair, maar daarna verslapte de interesse, behalve in de Provence.

De huidige vorm ontstond in 1907 in La Ciotat nabij Marseille. Ten behoeve van een oude man, Jules Lenoir, die door reumatiek geen aanloop meer kon nemen, werden de spelregels aangepast. De werper moest op zijn plaats blijven, en dat werd afgedwongen door een cirkel rond hem te trekken. Petanque heeft daardoor de reputatie van “oude mannensport” gekregen.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog is het Petanque begonnen aan een indrukwekkende opmars, die eerst geheel Frankrijk overspoelde en daarna andere Europese landen en daarbuiten. Momenteel wordt Petanque gespeeld in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika, Madagaskar, de VS, Canada en zelfs tot in Thailand en Japan toe.

Wij zoeken het niet zo ver weg. De Seniorenclub Haarlem speelt nu al bijna 8 jaar op de banen van PUK (Petanque Union Kennemerland). s Winters doen we dat binnen maar in de zomer buiten. Spelen met open schoeisel is niet toegestaan.

In de pauze zitten we op het terras waar na afloop ook wat genuttigd kan worden.

Kom op woensdagmiddag eens kijken. We verzamelen om 13.30 uur en beginnen om 14.00 uur. Het einde is doorgaans rond 16.00 uur. Het is vrije inloop, het kost 5,– per middag en daarvoor is een kop koffie of thee gratis, krijg je de boules in bruikleen (indien nodig) en je treft een prettig gezelschap dat je binnen korte tijd leert hoe het spel gespeeld wordt.

De speeldagen zijn: 8 en 22 mei, 12 en 26 juni.

Verdere informatie bij Ruud Divendal tel. 06-531 60 436, e-mail: ruud.divendal@planet.nl